Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csuklyás patkány

2008.02.01

Viselkedés

Fontos, hogy a lehető legfiatalabb korban szerezzük be kedvencünket. Kíváncsi természetünkből adódóan, hamar kézhez szoktathatóak, de nem árt az óvatosság, a már említett igen éles fogak miatt. Mivel a természetben is kevésbé viszontagságos környezetben élnek, a patkányoknál nem fejlődött ki a más állatoknál (például: hörcsögöknél) olyan jellegzetes, táplálékgyűjtési szokás, hatalmas mennyiségű táplálékot képesek elpusztítani az "amíg látom eszek" alapigazság nevében. Sokféle táplálékot elfogyasztanak, de első sorban növényevők. Mellső lábaikat a táplálék megragadására is használják, de ügyesen másznak is vele. Ebben nagy segítségükre van hosszú, majdnem teljesen csupasz farkuk, mellyel artistákat megszégyenítő módon egyensúlyoznak. Társas lények, ezért csak akkor tartsunk magányos példányt, ha rendszeresen tudunk vele foglalkozni, ha erre nincs mód, válasszunk két fiatal egyedet, melyek akár egyneműek is lehetnek.

Leírása

Testüknek tömege eléri, nőstényeknél a 250-300g-ot, hímeknél a 300-500g-ot, testhosszúságuk pedig a 20-24 cm-t, melyhez 18-20cm hosszú csupasz farok tartozik. Élettartamuk 3-4 év, de ezt életkörülményeik nagyban befolyásolhatják.

Beszerzése

A csuklyás patkányok ma már könnyen beszerezhetőek szinte minden kisállat kereskedésben, tenyésztőtől, hobbytartóktól vagy akár megmenthetőek fillérekért a hüllős boltokból.

Az állat helyének kialakítása

A könnyű tisztíthatóság igen fontos szempont a patkány lakhelyének megválasztásánál. A kisállat kereskedésekben számos különböző típusú ketrec kapható számukra, de megteszi egy nagyobb méretű átalakított akvárium is. Ha az akváriumát választjuk kedvencünk lakhelyének, akkor gondoskodjunk minél több mászásra alkalmas berendezésről. Ha a ketrecet választjuk, legyen két esetleg háromszintes, hogy több lehetősége legyen a mászkálásra, mászásra.

Bármelyik lakhelyet is választjuk számukra nagyon fontos, hogy biztonságosan zárható legyen, mivel igen leleményes állatkákkal állunk szemben, aki nem kis szabaduló művészi tehetséggel van megáldva. A rögzítő kapcsok és az ajtó zárak ellenőrzése nagyon fontos, így elkerülhető az órákon át tartó, embert próbáló patkányvadászat.

Bár a patkányok kíváncsi természetűek és játékosak ne tegyünk ketrecükbe rácsos mókuskereket, mert farkuk könnyen beleakadhat. Számos más megoldás is létezik, amivel elszórakoztathatják magukat. Megfelelő átmérőjű kartonpapír gurigák például jól beválnak.

Az alomtálca éppen megfelelő, hogy az állatok itt készítsék el fészküket, melyhez biztosítsunk számukra megfelelő fészekanyagot. Lehetőleg ne tegyünk a ketrecbe fából készült kuckót, mert ha ez vizelettel átitatódik, többé nem szabadulunk meg az átható szagtól, bármilyen gyakran tisztítjuk is a ketrecet.

Az alom minősége nagyon fontos, mert a patkányok érzékenyek légúti fertőzésekre és szemgyulladásra. Legpraktikusabb a kisállat kereskedésekben is kapható forgács. Használhatunk még szénát is, ráadásul ez több funkciós mivel felhasználják fészekanyagként, valamint táplálékként is.

Etetés-itatás

A patkányokat is etethetjük a számukra összeállított, főként magvakból álló tápokkal. Ne adjunk azonban sok napraforgót vagy mogyorót, mert ezek olajtartalma nagyon magas, elhízáshoz, vagy bőrbetegséghez vezethet. A metsző fogak karbantartását segíthetjük például kifőtt csirkecsonttal melynek magas kálcium tartalma a szervezet kálcium ellátását is segíti. Az étrend alapját képző magkeverékhez egy sor jótékony hatású kiegészítőt adhatunk. A friss réti széna, korlátozott mennyiségben adott friss zöldségfélék, például sárgarépa vagy zeller darabok illetve a káposztatorzsa remek rágcsálni valónak számítanak amellett, hogy kedvenceink vitamin és ásványi anyag szükségletét is kiegészítik. Kínálhatunk még kemény tojást a táplálék fehérje tartalmának növelésére, erre főként a nőstényeknek van szüksége a szaporodási időszakban. Bármilyen fölös mennyiségben adott élelem, emésztési rendellenességet okozhat.

Vízigény: állataink számára az ivóvizet önitatóból biztosíthatjuk. Az önitatót kedvenceink számára kényelmes magasságba biztosan rögzítsük. A patkányok nem isznak sokat, de vízigényük, környezetüktől és étrendjüktőlfüggően változik.

Gondozás

Általában nem kell harapástól tartanunk, ha kézbe vesszük patkányunkat. Nem árt azonban észben tartani, hogy a patkányok viszonylag rosszul látnak, metszőfogaik viszont annál élesebbek. Felemeléskor ne próbáljuk az állat testét megragadni, az agresszív választ válthat ki. Ehelyett először hagyjuk, hogy megszaglássza ujjainkat aztán óvatosan vegyük a tenyerünkre. Rövid időn belül hozzászokik a szagunkhoz, és megtanulja azt is, hogy nincs félnivalója.

Ivari különbségek - tenyésztés

A patkányok ivarának megállapítása viszonylag könnyű. A végbélnyílás, és az ivarnyílás közötti távolság a hímeknél nagyobb, mint a nőstényeknél. A herezacskók csak az ivarérett hímeknél válnak láthatóvá.

Tenyésztésüket, rendkívüli szaporaságuk miatt, csak kellő körültekintéssel kezdjük el. Nagyon korán, 8 hetes korukba ivaréretté válnak. A patkányok peteérési ciklusa nagyon rövid mindössze 5 nap. A kicsinyek születése előtt körülbelül egy héttel érdemes a hímet eltávolítani a nőstény ketrecéből, máskülönben az ellés után a nőstény azonnal újra vemhesülhet. A vemhességi idő 21-23 nap, egy kifejlett nőstény 1-23 utódot is világra hozhat az átlagos alom méret 9-11 kölyök. Az újszülött patkányok teljesen tehetetlenek - csupaszok, süketek, szemrésük zárt - de rohamosan fejlődnek. A fészket soha ne háborgassuk az utódok világra jötte után. Az anyának a szoptatás ideje alatt több táplálékra és vízre van szüksége. A fiatal patkányok szőrzete 10 napos korban kezd kiütközni, szemeik pedig a rákövetkező héten nyílnak ki. Ezután már kimerészkednek a fészekből, 21-23 napos korukban pedig már leválaszthatóak anyjuktól.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Start diuretics, parastomal, convention environs.

(iekirodif, 2019.05.23 14:38)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone 20 Mg <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Without Dr Prescription</a> lej.cdgv.tn89.eoldal.hu.ebw.jw http://mewkid.net/buy-prednisone/

Use pay square excision, refractive stresses.

(oavayfuke, 2019.05.23 12:32)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Buy Prednisone</a> qbi.cgqg.tn89.eoldal.hu.mvt.fb http://mewkid.net/buy-prednisone/

Pelvic haemochromatosis, impetus authoritative longer, regimens.

(lulyorutipaf, 2019.04.02 03:45)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone 20mg <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone</a> kns.fuar.tn89.eoldal.hu.onm.ns http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

:DDD

(Mártika:), 2011.02.25 19:58)

én tegnap vettem egy nagyon pici patkánykát .. de csak egyet .. szerintetek szükséges h vegyek mellé még egy azonos neműt (nem szeretnék kölyköket).. nagyon aranyoska .. lány :D és az a neve h CUKI :DD .. nem jó név :D ?

Re: :DDD

(dex, 2011.04.06 20:40)

nem muszáj csak minden nap kell foglalkozni vele,különben nekem is egy van.

Re: :DDD

(Anonymus, 2013.01.21 13:41)

Nekünk is egy volt, 5 év után pusztult el, de addig boldog élete volt. Nem kell ám egy másik. :D

-

(BluesBasser96, 2012.10.12 04:22)

Egy patkányt nem jó tartani, mert magányos, hiába foglalkoztok vele napi x órát. Nem vagy vele mindig, nem alszol vele, nem mosdatod meg, nem tudsz vele úgy játszani, mint egy másik patkány. Főleg éjszaka, amikor aktívabbak.
Káposztát pedig nem ehet a patkány, mert felfújódik, és meghal. :/

segíts

(evelin, 2011.04.28 12:17)

kérlek írjatok ewytibi@citromail.hu -ra

segíts

(evelin, 2011.04.28 12:03)

ma új helye lett 1 nősténynek nem akar enni kézben se naon marad megilyed mindentől. mit tegyek?

:DDDDDD

(Bogii, 2011.03.22 21:54)

Nekem is van patkányom nem rég lett egy éves <3
És amúgy nem tudom mennyibe kerül mert ajándékba kaptam de nem hiszem hogy 10000 sőt biztos hogy nem annyi !

pati

(Pszicho, 2011.01.09 11:43)

10000???? Megőrültél?? Állatkereskedésből 500Ft-ért kapsz....:S

lovasok99

(Lovasok99, 2010.11.22 14:18)

Nekem is van egy patkányom Csibész. Nagyon CUKI!

sallai.norbi

(ricsi, 2010.11.10 22:41)

haha

Budapest Csepe Tejút utca 9

(Tamas Patrik, 2010.05.26 19:46)

Nekem van egy 3 hónapos potkányom Patesz pi warrior a neve nagyon aranyos 10000-ért eladom a kinek kell írjon

desztini@citromail.hu

(tarhos zöld fa út32, 2010.05.17 17:33)

ha azt akarod h ne kakáljon és pisiljen le akor még egy kicsit mond neki h nem szabad és mikor tudja miről van szó és rajtakapod AKKOR KELL MONDANI AZ EGYÉM I8S ÍGY SZOKOTT LE RÓLA

tarhos zöldfa út32

(desztini@citromail.hu, 2010.05.17 17:29)

azt szeretném kérdezni nincse valakinek eladó köjök patkánya csukjás ami fehér?

sz-csilla@hotmail.com

(Csilla, 2010.05.16 12:50)

Sziasztok!Hogyan lehet a patkányt arra nevelni,hogyha a vállamon vagy a kezemben van,ne piszkítson le??Kérlek segítsetek!Köszönöm

blasphemya@gmail.com

(t-shirtfetish, 2010.05.07 09:59)

Hm.. Érdekes. A csuklyás patkány nem egy fajta, hanem egy szín. Ezek rattus norvegicusok, a vándorpatkányokból lettek kitenyésztve. Nem 8 hetesen lesznek ivarérettek, hanem 5 hetesen. Ha sokat vemhes a nőstény, korán elhalálozik, mert kimeríti. Ezért nem tanácsos egy helyen tartatni a hímet és a nőstényt. A patkány SOK vizet iszik, naponta cserélni kell, ha megitták, ha nem. A táplálékuk álljon 1/3 gabona, 1/3 fehérje, 1/3 vagy több zöldésg gyümölcs. A friss almot 1 hétig nem szabad piszkálni, bár parkánya válogatja, mikor engedi megmutatni a kicsiket. Tanácsos 5 hetesen elválasztani őket, akkor már úgysem szopnak.

2010.04.06

(Anonymus, 2010.04.06 20:13)

Nekem is van három patkányom. Most fog majd születni, ez lesz az első ellése.Nagyon szelídek.

fekete_sztella@freemail.hu

(Sztellus, 2010.04.02 21:41)

Nekem van egy kölyök csuklyás patkányom (Fifike)
Csak annyi a gond vele h tüsszög elég hangosan, nagyon sokszor szinte mindig kivéve akkor amikor alszik. Nekem még nem jelentkeztek ezek a vörös könny dolgok.Szerintetek mit csináljak?