Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Étlap

2008.01.16
Étlap
Előételek
 
A patkányok fehérje és calciumigényét tejtermékekkel elégíthetjük ki (többek között).
Főleg a kölyök állatok számára fontos a sok tejtermék, hiszen attól nőnek nagyra, egészségesre és okosra, meg vörösre, mint a szászmarci.
A konyhafőnök ajánlata:
sovány túró, sajt, tejföl, kefír, joghurtok, vízzel higított tej
 
Főételek
 
A hús
Rengeteg alaptalan, rémisztő pletyka forog közszájon a patkányok hússal való táplálását illetően. „ha hússal eteted, agresszív lesz!”- gyakorlottabb patkánytartók ezen jó esetben mosolyognak, a kezdőknek, „avatatlanoknak” azonban néha okoz némi szívdobogást.
A hústól a patkány semmivel nem lesz agresszívabb, nem befolyásolja a viselkedését. Egy patkány az elhanyagoltságtól, a stressztől vagy az élelem hiányától válhat csak agresszívvé. A hús nagyon fontos a patkányok étrendjében. A kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztó patkányok jóval gyengébbek, betegesebbek és korábban haláloznak el, mint hússal is táplált társaik. Az állati fehérjék, zsírok elengedhetetlenek a fiatal patkányok fejlődéséhez, a felnőttek szintentartásához és az öregek erejének megőrzéséhez. Furcsán hangzik, de a patkányok étrendjének 1/3 –át állati eredetű húsnak kell kitennie ahhoz, hogy kedvencünk egészséges maradjon.
A húsok mellett a tojás is nagyon fontos része a menünek.
 A konyhafőnök ajánlata:
 húsok; csirke, pulyka, sertés, marha, hal. Nyersen / párolva / főzve, fűszerek és só nélkül. Sertést és marhát soha ne adjunk nyersen!
 Élő állat ; csont vagy lisztkukac, lárva vagy akár kifejlett állapotban.
       főtt tojás vagy rántotta, só nélkül.
 
Húsból, tojásból egyszerre mindig csak annyit adjunk, amennyit patkányunk azonnal beburkol, ne engedjük neki, hogy becipelje az odujába.
 
A magvak, müzlifélék
 
A magvak is fontos szerepet játszanak a patkányok táplálásában. A növényi olajok ezekben találhatók meg, melye elengedhetetlenek a bélflóra fenntartásához, az emésztőrendszer működéséhez. Nem utolsó sorban nagyon jól koptatja a patkányok állandóan növő fogát.
A müzli egészséges, na persze ne az agyoncukrozott és kakaózott fajtára gondoljunk. Megfelel a tört Hamlet, puffasztott rizs vagy kukorica, esetleg mézes karikák(nálunk a csirijóz a nyerőJ)
 A konyhafőnök ajánlata:
 Napraforgó (figyelem, nagyon hízlal, csak keveset!), zab, búza, köles. Zab, búza és köles csíráztatva illetve fűként is adható.
 dió, mogyoró, mandula, mazsola. A dió és a mogyoró héjában adva sok munkát, fejtörést, elfoglaltságot ad a patkányoknak, meg kell dolgozniuk a finomságért. A diót picit törjük meg, lazítsuk meg a héjat, hogy azért hozzáférhető legyen a tartalma a patkányok számára isJ a mazsolával csínján bánjunk, és nem mindegyik patkány szereti.
A magvak soha ne legyenek sózottak!
 
Zöldség, gyümölcs, növények
 
A legfontosabb a húsfélék mellett, természetesen a nyomelem és vitamintartalmuk miatt. Vigyázni kell a K-betűs zöldségekkel ( karalábé, káposzta, karfiol), mert ezektől hasmenése lehet az állatoknak.
Növények közül a kerti virágok is tökéletesen megfelelnek, de vigyázzunk, ha nem tudjuk, hogy az adott virág, növény mi s, ne adjunk az állatoknak, mérgező lehet. Autóút közeléből se szedjünk növényeket az ólomszennyezettség miatt. Onnan sem ajánlatos, ahol sok a kutya…
A konyhafőnök ajánlata:
         Zöldségek. Répa, paradicsom, saláta, paprika, egyéb konyhakerti zöldségek
   gyümölcsök: alma, körte, barack, szilva, szőlő, mangó, mandarin, kókusz
   növények: pitypang, kamilla, százszorszép, medvetalp, lándzsás útifű
 
 
Desszertek
 
A patkányok nagyon édesszájúak. Vigyázni kell azonban, mert általában az hízlal a legjobban, amit ők a legjobban szeretnének megkaparintani. Ilyen a csokoládé, cukrok, gumicukor, stb., ezeket lehetőleg csak minden másnap kapjanak- húsvét és karácsony másnapján.
A csokit azonban helyettesíthetjük sok mindennel. Speciális rágcsálócsemegék közül választhatunk, bár ezek 500 Ft körül vannak. Ezekből napi 1-2 darabot kapjanak. A rágcsirudak, mézes karikák nagyon jó szórakozást, elfoglaltságot nyújtanak a patkányoknak, a fogukat is koptatja. A felkínált gyümölcsöket időnként nyakonönthetjük egy kevés mézzel, ami nagyon izgalmassá teszi a kajálást a patkányok számáraJ
A konyhafőnök ajánlata:
   drops, Redpower, stb. Körülbelül 100 féle kis jutalomfalatka közül válogathatunk.
   rágcsi rudak, mézes karikák, stb.
   mézes alma, körte
   nagyon ritkán tejszínhab, gyümölcsjoghurt
   egy ééévben egyszer csokit, naJ
   Fürtös köles (nagyon szeretik, egészséges)
 
 
 
Itallap
 
A patkányok a közhittel ellentétben sokat isznak- de nem mindegy ám, hogy mit. A változatos tápláláshoz az innivalók változatossá tétele is hozzá tartozik.
A sima csapvíz nem tartalmazza a megfelelő ásványi anyagokat; sok nyomelemet, fehérjét pedig folyadékkal (is) tudunk az állat szervezetébe juttatni. Ennek ellenére a legfőbb italuk a víz legyen, ám időnként ajánlott mással is kínálni az állatokat.
Tiltott mindenféle kávé és kávészármazék, valamint a koffeintartalmú teák (a legtöbb tea ilyen.) és természetesen az alkohol, minden formájában TILOS- pedig sok patkány él-hal pl. a sherryért.J. a patkány(ok) előtt mindig legyen friss innivaló!
A konyhafőnök ajánlata:
       Tej, Mézes tej, vízzel hígítva (max. hetente egyszer, inkább kéthetente)
 Gyümölcslevek; csak 100-os, vagy nagyon kevés cukrot tartalmazó, tartósítószert nem tartalmazó gyümölcslevek. ( alma, narancs, barack, szőlő, körte)
 Szárított növényből vagy friss bodzából készült teák( kamilla, csalán, stb.)
 Tejpótló (macskáknak készült tejpótló tápszer. A csomagoláson fel van tűntetve, mennyi vízzel kell elkeverni, főleg kölyköknek, szoptatós vagy vemhes nőstényeknek, beteg állatoknak és mesterségesen nevelt kölyköknek ajánlott a magas zsír- és energiatartalma miatt.)
 Szigorúan szénsavmentes ásványvíz (hetente többször is adható, kizárólag szénsavmenteset, rengeteg ásványi anyagot és sókat nyerhet belőle az állat.)
 
Köretek, kiegészítők
 
Nyalósók,szépiák
 
A nyalósók nagyon is fontosak. A patkányok, sőt a legtöbb állat a természetben sziklákról, kövekről nyalja le az értékes sókat, melyekre nagy szüksége lehet a szervezetüknek. Nyalósó, az állat korától, nemétől függetlenül, mindig legyen a ketrecben/terráriumban.
 
Fogkoptató kövek
 
Funkcióját tekintve megegyezik a nyalósókkal és szépiacsontokkal, csak itt az állat nem a kő nyalogatásával, hanem rágásával, kaparásával jut az ásványi anyagokhoz, algákhoz, s ezért nagyon fontos, hiszen állatká(i)nk fogai és körmei állandóan nőnek, s így időről időre le tudja koptatni őket, így nem nőnek túl, nem okoznak táplálkozási és mozgási nehézségeket az állatoknak.
 
 
Figyelem! A hiánybetegségekhez hasonlóan az ásványianyag-és vitamin túlzott fogyasztása is okozhat problémát-szélsőséges esetben.
 
 
Széna
 
A széna értékes rostanyagokat tartalmaz, mely az egészséges bélflórát tartja fenn és segíti az emésztést. A vásárlásnál óvatosnak kell lennünk, hogy a széna ne legyen poros, szürke, büdös.
 
Az étrend az egyik legfontosabb dolog a patkánytartásnál. Helyes étrend mellett állatkánk megélheti a 3 éves kort ( akár többet is), kevésbé lesz fogékony a betegségekre, egészséges utódokat hoz a világra, kiegyensúlyozott lesz. Nem mellesleg, a szívhez a gyomron át vezet az út!J
 
 
 Táplálkozási Zavarok
 
 
Sajnos a kedvencként tartott patkányok egyik leggyakoribb problémája az elhízás.
Ennek leggyakoribb oka a mozgáshiány, az unalom, valamint a túlzott szénhidrátbevitel, például túlzott csoki-, tojás- illetve táp(!!)etetés. A nagy túlsúly igencsak megterheli eme apró állatok szervezetét, a szívet, a kiválasztószerveket.
A fogyókúra azért nehéz, mert a hirtelen súlycsökkenés ugyan olyan káros a szervezetre, mint a kövérség, és mert általában ketrecben töltik idejük nagyrészét a patkányok. A megoldás szigorú diéta és sok-sok interaktivitás.
 A diéta-variáció(k) fogyókúrára
 A nagy súlyfelesleg kiváltó oka táplálás szempontjából egyrészt a csokizabálás, másrészt a „műanyagkaja”, azaz a táp túlzott kínálása. A patkány ugyanis nem annyit eszik, amennyi kellene neki, hanem annyit, amennyit adunk neki.. hát igen, a túlélés.Nem szabad azonban egyik napról a másikra nullára redukálni a tápmennyiséget, fokozatosságra van szükség. Nem vonatkozik ez az édességekre vagy éppen a sós dolgokra, valamint a négymillióféle jutalomfalatra, ezeket mihamarább teljesen szüntessük be, hiába néz nagyon csúnyán az állat.J
Először is csökkentsük a kevert táp mennyiségét, s az elvett rész helyett adjunk gyümölcsöt, zöldséget. Folyamatosan csökkentsük a táp mennyiségét, s ezzel arányosan növeljük a zöldség-gyümölcsfogyasztást. Mikor a kínált eledel már nem tartalmaz tápot, a táp helyett adjunk főtt rizst (keveset) illetve sovány fehérhúsokat (pl. csirke), halat, s nagyon kevés tésztával, tojással egészítsük ki az étrendet. Ha éppen szezonja van, zöldeleséggel (pitypang, százszorszép, kamilla, stb.) is kínáljuk az állatot. Így naponta elegendő ásványi anyaghoz, vitaminhoz jut, anélkül hogy tetemesebb zsírt kötne meg.Nincs olyan diéta, ami önmagában elegendő-a fogyáshoz mozogni kell, különben még a diétás kajától is csak hízik szegény állat. Ebben pedig a gazdinak is részt kell vennie. Tárjuk szélesre a ketrec ajtaját, zárjuk be a szoba ajtaját, tegyük patkánybiztossá a szobát, s indulhat a móka. Mindennap szaladgáljon az állat fél-egy órát a ketrecen kívül, még ha nem is sprintel sehova, tetemes mennyiségű zsírt éget el (szaunába ne vigyük.)Létezik egy ún. hörcsögsétáltató-gömb, vagy mi, ami szvsz. marhaság, de ebben az esetben hasznos lehet. Ez gyakorlatilag olyan, mint egy mókuskerék, csak be tudjuk zárni az állatot, kap levegőt, és tud benne rohangálni a lakásban-és egy méter megtételéhez körülbelül négyszer annyit kell mozognia, mint gyalogosan. Rettenetes hangja van, főleg parkettán és márványon, szőnyegpadlón viszont nem megy. Éjjel nem ajánlatos használni, viszont nappal be tudjuk mérni akár a közértből is, hogy a lakás mely részén csatangol éppen kedvencünk…A ketrecet is érdemes átalakítani, hiszen az esetek nagy részében az állat azért zabál megszállottan, mert egyszerűen unatkozik. Körmöst a gazdinak, játékot az állatnak! Pakoljuk tele a ketrecet kötelekkel, ágakkal, függőággyal, létrákkal, rágókákkal, mókuskerékkel (bár a legtöbb patkányt nem érdekli) mindenfélével, amivel az állat el tudja foglalni magát. Természetesen ki kell venni a ketrecből és igenis foglalkozni kell vele, akármennyire is tele van rakva a ketrec játékokkal (vigyázat, a zsúfoltság sem jó!)
 
Ha elértük a kívánt súlyt, tehát az állat ismét patkányszerűvé vált, akkor fokozatosan visszavehetjük az étrendbe a kész tápokat, persze csak csínján. Továbbra is ügyeljünk a finomságokkal való kényeztetés mértékére, és mozogjon sokat az állat, így öreg napjaira is megőrizheti jó kondiját, egészségét.  

 

 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

SALÁTA

(puppy, 2011.04.18 17:13)

Persze néha nem árt egy kis saláta hónaponta egy kevés.
És a vegyszerekről szólva a BIO szó sok mindent (el) takar!
A legjobb ha saját kertedből ha van ha nincs egy olyan szomszédtól kérsz egy salátalevelet aki nem használ vegyszereket!

kölök pati

(kölök, 2010.11.03 20:46)

Sziasztok!
Most szereztem be egy pár hetes kis patkányt.Azt szeretném kérdezni, hogy naponta hányszor, mennyit kell adni neki a leírtakból enni? Az előzőnek akkor adtam, amikor kért, de persze ez nem biztos, hogy jó volt így. Meg aztán ő már nagy volt amikor hozzám került.
előre is köszi a választ!

hhhh

(nikoszzzz, 2010.10.12 18:04)

Nah én szöcskét, hernyót meg ilyeneket nem fogok adni a a patimnak ,lehet hogy izlene neki de akkor sem.

blani

(Válasz, 2009.11.20 19:24)

Szia!!
Nem szabad nekik semmi sósat adni, mert nem tesz nekik jót!De egy alkalomtol nem lesz semmi baja!

Kérdés

(Panda, 2009.10.23 13:27)

Csak azt szeretném kérdezni hogy a kis drágáknak lehet e sós földimogyorót adni mert pár napra egy ismerősöm vigyázott rá és kiderült hogy imádja a kis állatka. És mivel első patkányom és valami sós dologra emléxem nagy dilemmámmá vált a dolog. A segítséget előre is köszi.

hús

(roxy, 2009.05.21 19:18)

én konkrétan adult csótányt és sáskát adok kedvenceimnek, amit nagyon szeretnek levadászni és persze megenni.ajánlom mindenkinek! könnyen be lehet szerezni díszállatboltban, és aki fél hogy kárt tehet az állatban egy nagy barna csótány, az megnyugodhat, semmi esélye egy patkánnyal szemben!

Saláta2

(Noémi, 2009.01.10 21:14)

Sziasztok!
Én is egyetértek sztrapival. Aki szereti a kisállatát, az ne adjon neki salátát. Ugyanis mint mindenki tudja, a salátának rengeteg ellensége van, (gombásodik, gyorsan rohad)szóval rengeteg vegyszerrel kezelik. Sok salátában annyi a vegyszer, hogy még az embernek is ártalmas lehet. Gondoljunk akkor bele, mit tesz egy olyan kis szervezettel, mint ami a patkányoknak van. =(

Saláta2

(Noémi, 2009.01.10 21:14)

Sziasztok!
Én is egyetértek sztrapival. Aki szereti a kisállatát, az ne adjon neki salátát. Ugyanis mint mindenki tudja, a salátának rengeteg ellensége van, (gombásodik, gyorsan rohad)szóval rengeteg vegyszerrel kezelik. Sok salátában annyi a vegyszer, hogy még az embernek is ártalmas lehet. Gondoljunk akkor bele, mit tesz egy olyan kis szervezettel, mint ami a patkányoknak van. =(

saláta

(sztrapi, 2008.07.08 15:27)

a saláta (sokan nem tudják) de átlmas a rágcsálók szervezetáre...mindig azt adtam nekik de állatorvosok is mondták h hosszu távon nem egészséges... felpuffad tőlük v nem tom de a lényeg h hamarabb elhaláloznak mint ált az alap élettartamul..3 éves höri fél év alatt meghalt..szal ennyit a saláTáról xD