Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Áz allat otthona

2008.01.16
 Lakberendezés
 
 
A patkány egészségmegőrzésének alapja a lakhely, a lakókörülmények. Nagyon fontos tehát, hogy az állat mozgásigényének, érzékenységének, igényeinek megfelelő lakhelyet biztosítsunk neki. Ha több állatot szándékozunk tartani, vagy elletünk, ezeket külön figyelembe kell venni a lakóhely megvásárlásánál, berendezésénél és elhelyezésénél.
 
1. ketrec vs. terrárium?
 
A patkányok számára a ketrec a legmegfelelőbb. A terráriumban nem tudnak eleget mászni, befülledhet, nincs légmozgás. Más a helyzet az ún. plexiterráriumokkal, melyek zárt műanyagból épülnek fel, ám a tetejükön rács található, így a levegő cserélődik a terráriumban-ezek azonban mégiscsak nyuszik, görények, hörcsögök tartására készültek.
Maradjunk tehát a ketrecnél-a továbbiakban a ketrec berendezését fogjuk taglalni, ám ezek jó része átültethető terráriumokba is, pl. az alommal, játékokkal kapcsolatos fejezetek.Tehát a ketrec: sűrű rácsozatú legyen, hogy a fiatal patkány vagy a kölykök ne férjenek ki a rácsokon, és a fejük se tudjon beszorulni. Legjobb a vízszintes rácsozat, hiszen a patkányoknak mindene a mászás, s erre ez a legideálisabb-jó a függőleges is, de azért legyenek benne itt-ott vízszintes elemek, s létrákat is tehetünk a ketrec rácsára (ld. lentebb). A legjobb-főleg, ha több állatot tartunk, vagy fogunk tartani, elletünk- a görényketrec, ám ezek nagyon drágák (50e forint körül mozognak…)
Lehetőleg többszintes legyen, ezzel is növelve a patkányok mozgásterét. Nagyon fontos a tisztíthatóság. A ketrec alján lehetőleg ne legyen rács, a felső ketrecrész leszerelhető legyen az alsó alomtálcáról, melyet így könnyen tisztíthatunk.
 
2. az alom

 

A legelterjedtebb alomanyag a forgács- azonban ez sok esetben a legkárosabb is. A rágcsálók többsége ugyanis allergiás a forgácsban megtelepedett porra ill. adalékanyagokra. Az illatosított forgácsot még messzebbre kerüljük el, az ezekben található illatosító anyagok súlyos felsőlégúti betegségeket okozhatnak kis állatainknak.

Felmerül hát a kérdés- akkor mit is használjunk forgács helyett?
Használhatunk kukoricacsutkát, rágcsálóalmot, szénát, finom macskaalmot, vagy akár degufürdető-homokot. Ezek mindegyike tökéletesen megfelel állatkáinknak.A széna nemcsak jó alomanyag, de nagyon fontos részét képezi a patkányok etetésének(ld. az etetésről szóló részt.) , mert nagyon fontos rostanyagokat tartalmaz- ezenkívül a patkányok nagyon jól kiélhetik lakberendezői hajlamaikat, kuckót, várat építenek maguknak a szénából.Vigyázzunk, hogy a széna ne legyen szürke, poros, büdös, mert ez is nagyon károsíthatja patkányaink egészségét-csak zöldes-sárgás, illatos, pormentes szénát vásároljunk!
A legjobban bevált módszer, több patkányos ajánlásával: alulra pormentes forgács, rá préselt alom(pl. Multifit), arra pedig vékonyabb rétegben jó minőségű széna. Így kényelmi szenmpontból és funkcionálisan is a maximumot hozzuk: a forgács nagyon jól beszívja a nedvességet, de nincs akkora mennyiség, hogy allergiát okozzon; a préselt alom megfogja a szagokat és a nedvességet, de kemény, így pl. alváshoz kényelmetlen; a széna illatos, lehet belőle bunkert építeni, cibálni, és elég puha, akár alváshoz is.A kuckózáshoz adjunk állatboltokban is kapható alvóvattát-ez felszívja a nedvességet, az állatoknak pedig nem lesz baja tőle, ha megeszik- bár általános tapasztalat, hogy a patkányok csak tépnek és rágnak, nem zabálják fel az anyagot. Adhatunk továbbá szétvágott/tépett rossz, régi anyagokat, pólókat, törölközőt, inget, stb.J
 
3. Itató, etető

 

A legjobb, ha etetőnek nehéz kerámiatálkát használunk, mert ezt nehéz kiborítani és könnyen tisztítható. Itatónak nagyon praktikus az ún. flakonos vagy önitató, ez ugyanis nem borul ki, nem piszkolódik be a víz és a kispatkányokat sem fenyegeti a fulladás veszélye.Önitatókból rengeteg félét lehet kapni szakboltokban. Egyes patkányok még az itatót is szétrágják, nekik érdemes az üvegből készültet venni, vagy nagyon erős műanyagból készültet. A többiek számára megfelel a rendes műanyag itató is.A széna, gyógyfüvek kínálásához használhatunk szénarácsot. Ezt a ketrec rácsához kell erősíteni (legtöbbször akasztani), és beletömködni a szénát.

 
4. Kuckók, búvóládák, függőágyak

 

A patkányok kotoréklakók, ennél fogva szeretnek néha visszavonulni a világ zajától és káoszától. Biztosítsunk tehát számukra egy barátságos kis kuckót, ahova bebújhatnak.Rengetegfélét lehet kapni az állatboltokban; kerámiát, fát, színeset, natúrt, mindenfélét.Ízlésünktől függ a dolog, egy dologra azonban ügyeljünk: az „ajtón” mindig bőven férjen be/ki a patkány. Kispatkányok esetében előfordulhat, hogy ennek ellenére is kinövik a házikót, tehát újat kell beszerezzünk.A faházikónak van egy nagy hátránya, mégpedig hogy nagyon megtartja a szagokat és könnyű, tehát a lököttebb patkányok állandóan felborítják. A legnagyobb baj azonban mégis a szag, mely ha egyszer beleszívódik a házikóba, az életben ki nem szedjük belőle-a fa átázik, púposodik, behorpad, beszennyeződik, nehéz tisztítani, egyszóval hamar tönkremegy.Sokkal jobb a kerámia/agyagházikó, mely jobban tartja a meleget, könnyen tisztítható és igen stabil, nem szívja magába a szagokat. A műanyagházikók könnyen tisztíthatóak, ám a meleget kevésbé tartják, és nagyon hamar szétrágják a patkányok.Ha több patkányt tartunk, vegyük figyelembe, hogy nagyon szeretnek egymás hegyén-hátán, összebújva aludni, tehát a házikó méretét úgy számítsuk, hogy több patkány is beférjen kényelmesen. A túl nagy ház sem jó, egyrészt mivel feleslegesen foglalja a helyet a ketrecben, másrészt mert a patkány szinte elvész benne, nem tud eléggé bevackolni.A kuckókba mindig tegyünk szénát, alvóvattát vagy anyagdarabokat, bébitörölközőt, valamit, amit a patkány kedvére cincálhat, beletakarózhat-bújhat, amivel ki tudja bélelni a kis menedékét. Ha épp újszülőttjeink vannak, a nősténynek adjunk inkább anyagdarabokat, rossz pólókat, törölköződarabokat, mert a széna vékony darabjai rátekeredhetnek a kicsik nyakára/ lábára.Szinte minden patkány szeret a hajnali, gyenge napfényben sütkérezni, vagy egyszerűen csak ejtőzni- ugyanígy a legtöbb patkány imád egy jól orientált függőágyban fetrengeni egész napJ Függőágyat vehetünk boltban, de akár mi is csinálhatunk egy erős anyagdarab és 3-4 biztosítótű segítségével. Érdemes saját készítésűt szerelni a ketrecbe, hiszen időnként ki kell cserélnünk, ha már nagyon beszennyeződött (vizelet, kajamaradékok, szőr, stb.) Érdemes a függőágyba is pakolni egy kevés vattát vagy kis anyagdarabkákat.

 
5.Játékok

 

Na ez az, amiből talán sohasem elég, a mennyiségnek csakis a ketrec mérete és persze pénztárcánk szabhat határt.A legkedveltebb játékok a létrák, ágak, alagutak, kötelek, minden, amire csimpaszkodni, mászni, vagy bebújni lehet. A mókuskereket a legtöbb patkány nem szereti, de azért meg lehet vele próbálkozni. Ne vegyünk fémből készültet, mert ezzel megsebesítheti magát a patkány, nem ritkán súlyosan. A legjobb a műanyag, ám a legtöbb patkány megrágja a műanyagot, szóval néha ezt is cserélni kell. A patkányok általában unalmasnak találják, hogy egyhelyben kocogjanak, ők inkább másznak, mindenre, amire lehet, meg néha arra is, amire nem..J Nagyon jól elszórakoznak továbbá a rágcsirudakkal és a fürtös kölessel. Tépik, húzzák, pofozzák, ilyet is érdemes néha a ketrecbe tenni, de vigyázzunk az elhízással.A szintek közé és/vagy a rácsra érdemes létrákat szerelni, pár faág segítségével pedig kész légtornász paradicsomot alakíthatunk ki a ketrecben.

 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.